reklámtáska, papírtáska
Papír vagy polietilén? Variációk, egyedi megoldások.
Grafika, nyomdai előkészítés. 12 hasznos információ - vagy bízd ránk!
Jó lenne mintát látni rendelés előtt... Erre több lehetőség is van.
A csomagolóanyag termékdíj köteles. Vagy mégsem?

Grafikai, nyomdai előkészítés

12 hasznos információ, avagy mit kell tudni a grafikáról és a nyomdai előkészítésről?

 1. A polietilén reklámszatyrok és a papír reklámtáskák bizonyos fajtáinak nyomdázása flexo eljárással történik. Az ehhez szükséges nyomóforma elkészítésének költsége egyenes arányban növekszik a táskán lévő nyomat méretével. A grafika tervezésénél ezt a körülményt érdemes figyelembe venni.
 2. Flexo eljárásnál a nyomdázott színek illesztési pontossága 1-1,5 mm. Illeszkedő színeknél ez gondot okozhat, szerencsére a grafika készítésénél több lehetőség is adott a probléma kezelésére.
 3. A színes alapanyagból készült polietilén reklámtáskák feltűnőbbek, azonban nem árt tudni, hogy a nyomdafesték nem fed száz százalékosan, az alapanyag színe átüthet rajta. Ezért csak bizonyos grafikák esetén ajánljuk ezt a megoldást.
 4. A reklámtáskáknak általában nem nyomdázható a teljes felülete, és fajtánként változik az is, hogy a nyomható felület nagysága mitől függ. Vannak persze kivételek is.
 5. Flexo eljárással is lehet fotót nyomtatni, de ez csak magas darabszámtól kifizetődő. Polietilén reklámtáskáknál, alacsony darabszám esetén általában javasoljuk a fotó nyomat kerülését, ennek a fentieken túl technikai okai is vannak. A zsinórfüles papírtáskán viszont bármilyen grafikát elhelyezhetsz...
 6. Ha mégis raszteres grafikát szeretnél polietilén táskákon elhelyezni, jó, ha tudod, hogy a képpontok sűrűsége 300 dpi-nél nem lehet nagyobb.
 7. A monitorok és a nyomtatók színképzése nem egységes, ezért a nyomdázandó színeket csak Pantone kódszámmal, vagy meglévő színmintával adhatod meg. Ha ezekkel nem rendelkezel, szívesen segítünk a színek beazonosításában.
 8. Szabályos alakzatok (kör, négyzet) nyomdázásánál számítani kell arra, hogy a grafika nyomdázás irányában torzul, elnyúlik, ezért ezt a jelenséget a grafika készítésénél kompenzálni kell. A torzulás mértéke a munkahenger átmérőjétől függ.
 9. Egyes papírtáskák, a textiltáskák és a kender-juta reklámtáska nyomdázása szitázással történik. A nyomdai előkészítés- és szitaköltség függ a színek számától, az egyes színek méretétől és a darabszámtól. A rendelési paraméterek ismeretében erről is pontos számítást adunk.
 10. A zsinórfüles papírtáskák nyomdázása ívben, ofszet eljárással történik, így a táskák teljes külső felülete nyomdázható. A grafika elkészítéséhez ismerni kell a papírtáska kiterített méretrajzát (kilövés), amit szívesen megadunk. A grafika ebben az esetben lehet kifutó is, ez a vágójelen túl egy milliméter rátöltést igényel minden irányban.
 11. Zsinórfüles papírtáskák esetében a nyomdai előkészítésnek nincs költsége, és nyomóforma költség sincs. A nyomdakész grafikai anyagot PDF formátumban tudjuk fogadni.
 12. A zsinórfüles papírtáskákat hajtogatás előtt biegeljük, ezért a grafikán az illesztő- és vágójelek mellett a biegjeleket is el kell helyezni.

Általánosságban elmondható, hogy a nyomdázhatóság érdekében a fenti okok miatt sok esetben a meglévő, kész grafikák is igényelnek némi igazítást. Ezt a munkát megrendelőinkkel egyeztetve, térítésmentesen elvégezzük (az egyszerűbb esetekben).

A grafikával vagy a nyomdai előkészítéssel kapcsolatos további kérdéseidet is szívesen megválaszoljuk, illetve köszönettel vesszük, ha a grafika elkészítését is ránk bízod. Ez utóbbi esetben munkaóránként nettó négyezer forint költséggel számolhatsz.

papírzacskó információs vonal
Darage Kft. 1214 Bp., Rákóczi F. út 195-197. Telefon: +36 70 948 5480, +36 70 369 6067 szatyorinform@gmail.com Easyweb


Papírtáska | Papírszatyor | Papírzacskó | Termékdíj